Pauline van Aken

Pauline van Aken is presentator, spreker en gespreksleider. Expert op het gebied van presentatie & communicatie en auteur van een vijftal boeken. Pauline is in 1992 afgestudeerd aan de opleiding logopedie/akoepedie.

Sindsdien geeft ze presentatie-, interview- en mediatrainingen aan onder meer radio- en tv-presentatoren, leidinggevenden, advocaten, politici, woordvoerders en ondernemers. Daarbij wordt Pauline als spreker en gespreksleider regelmatig gevraagd om medewerkers en leidinggevenden binnen het bedrijfsleven te inspireren op het gebied van: Communicatie, Presentatie, Leiderschap en Persoonlijke ontwikkeling.

 

Hé Pauline, waar kennen wij jou ook alweer allemaal van?
Of vanuit het bedrijfsleven en heb je me wel eens eerder een seminar, training of presentatie zien geven, en voor diegene die in de jaren ’90 in Amsterdam woonde,… dan ken je me misschien van het AT5 Nieuws? Fons van Westerloo heeft me destijds gespot en daardoor heb ik zo’n 8 jaar voor SBS gewerkt. Zo presenteerde ik voor Hart van NL, Actie Nieuws, Start op 6 en het Vakantie Journaal. Ouders met jonge kinderen zouden mijn stem kunnen herkennen van Nick. Jr / Nickelodeon, want daar ben ik al ruim 20 jaar de stem van en spreek ik alle promo’s in.

Je traint ook veel BN-ers, politici en grootheden uit het bedrijfsleven. Wie bijvoorbeeld?
Dat zijn er een heleboel maar ik vind het niet netjes om ze hier allemaal met naam en toenaam in de etalage te zetten. Degene die met hun referentie op mijn site staan zijn onder andere: Annechien Steenhuizen, Mattie & Wietze, Jeroen Kijk in de Vegte, Kristel van Eijk, Evelien de Bruijn. Ik heb allerlei presentatoren en DJ’s getraind van zenders zoals: Qmusic, Radio 538, Slam FM, SBS, en RTL.

Uit het bedrijfsleven zijn het onder andere executives van: Oracle, HEMA, Nationale Postcode Loterij, Björn Borg, DAS, Tommy Hilfiger, Groupe Seb en Heineken. Dat lijkt me voor nu wel even genoeg.

Kan ik ook bij je terecht als ik – nog niet – bekend ben? En wat kan je me allemaal leren?
Tuurlijk! Leuk zelfs als ik je mag trainen… ook wanneer je nog niet zoveel presentatie-ervaring hebt opgedaan. Ik houd van mensen en het is mijn passie om mensen verder (op weg) te helpen.

Wat zie jij vaak mis gaan bij mensen die geen training hebben gevolgd?  
Onvoldoende regie over hun eigen boodschap en performance, door weinig tot geen structuur en bewustzijn van onder andere de presentatie- en communicatie skills. Ik zie bij heel veel mensen dat ze teveel en te lang in hun hoofd blijven zitten en zich veel te veel vasthouden aan de inhoud. Teveel details willen overbrengen, hoog in de adem zitten en te weinig interactie zoeken is dan duidelijk merkbaar. Kortom teveel zenden en een monoloog houden, in plaats van in dialoog zijn en je rust durven pakken!

Wat voor type trainer ben je?
Ik ben een mensen-mens die vanuit oprechte interesse snel naar de kern van ‘het probleem’ gaat. Met een actief luisterend oor en directe manier van communiceren geef ik de inzichten en tools die nodig zijn om snel te kunnen schakelen en doorpakken. Ik ben een geduldig mens en toch wens ik snel resultaat te zien. Veiligheid en respect staan voor mij hoog in het vaandel.