Dolf Weverink

'Hoe je met een paar woorden en een beeld een compleet verhaal kunt vertellen, dat blijft me fascineren. Zeker nu, met die enorme keuze in kanalen, media en middelen.'

Dolf studeerde in de tijd dat je er lang over kon doen en dat heeft hij dan ook gedaan. Maar zo vertelt hij erbij 'Ik had veel baantjes'. Hij was af en toe zo druk als taxichauffeur, koerier, nachtportier, standbouwer, kaasmaker, notulist en desk researcher dat hij aan studeren niet toekwam. UIteindelijk heeft hij zijn studie Nederlands wel afgemaakt. Na banen bij een pensioenfonds, een reclamebureau en een opleidingsinstituut is hij voor zichzelf begonnen als tekstschrijver. Dat was in 1994, toen het begrip zzp’er nog niet bestond. Al snel kwamen daar trainingen bij. Een goed besluit waar hij tot de dag van vandaag plezier aan beleeft. 'Sommigen hebben MBA achter hun naam,ik ben STU. Schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever (bij Leporello Uitgevers).' Op dit moment is Dolf betrokken bij het project Gastvrije Taal van de gemeente Utrecht. Zijn bijdrage bestaat uit workshops en trainingen; van ‘Begrijpelijk schrijven’ tot ‘Gastvrije Taal in 30 minuten’. Daarnaast werkt hij voor het Leger des Heils, VvAA, het Humanistisch Verbond, IIR en Laurentius Wonen. In die rol werkt hij al jaren samen met ontwerpers, vormgevers en collega-tekstschrijvers en -trainers. 'Originele en effectieve oplossingen bedenken en maken, dat vind ik mooi en blijf ik nog jaren doen. En deelnemers aan trainingen en opleidingen stimuleren om aantrekkelijke en overtuigende content te maken, dat vind ik mooi.'   

Hé Dolf, binnenkort komt er weer een nieuwe versie van je boek het Nieuwe Schrijven uit. Vertel, wat is er nieuw?
Nou, in het hoofdstuk over social media komt Hyves niet meer voor... Storytelling is nu een apart onderdeel, retorica is een stuk korter, meer over beeldend schrijven en over content, van die dingen. De kern blijft: een goede tekst (goede content) is aantrekkelijk, overtuigend, duidelijk en correct. En die maak je met beide hersenhelften. Eerst een idee, dan schrijven en schetsen. De derde druk krijg een andere cover.

Je staat ook veel op het podium en voor de klas? Waar komen we jou allemaal tegen?
Bij UWV, ministeries, maar ook bij AVROTROS en Center Parcs. Ik train bij eigen opdrachtgevers en werk graag samen met opleiders zoals De Redactie Trainingen, PBLQ en SRM die me koppelen aan de meest uiteenlopende opdrachtgevers. Van Océ tot en met IGZ. Af en toe lever ik een bijdrage aan een congres en mijn Warhol-15 Minutes-of-Fame beleefde ik bij de presentatie van ‘Het nieuwe schrijven’; toen was ik goeroe bij SRM.

Hoe gaat het met zakelijk schrijvend Nederland? Waar hebben ze het meeste moeite mee? En wat missen ze?  
Het gaat steeds beter. Teksten krijgen meer richting en energie, maar te vaak overheerst de aarzeling... kan dit wel, wat vindt mijn baas ervan... dat levert brave en te lange teksten op. Daar zit niemand op te wachten.

Wat voor type trainer ben je? Wat verwacht jij van je deelnemers?
Ik train zoals ik fiets: met goesting. Ben nieuwsgierig naar de mensen in de groep, waarom ze schrijven wat ze schrijven. Ik houd van een open sfeer waarin je kunt zeggen wat je ervan vindt en waarin je met elkaar nieuwe invalshoeken en ideeën bedenkt en uitwerkt.